ONLİNE ÖDEME YAPMAK İÇİN TIKLAYIN

Yağma suçu kanun koyucu tarafından TCK’da bileşik suç olarak düzenlendiğinden faile, sadece nitelikli yağma suçundan ceza verilecek olup, TCK m. 116’dan dolayı ayrıca ceza verilmeyecektir.

5237 sayılı TCK’nın 116. maddesinin 1. fıkrası “bir kimsenin konutuna, konutunun eklentilerine rızasına aykırı olarak giren veya rıza ile girdikten sonra buradan çıkmayan kişi, mağdurun şikâyeti üzerine, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” hükmünü; 2. fıkrası ise “birinci fıkra kapsamına giren fiillerin, açık bir rızaya gerek duyulmaksızın girilmesi mutat olan yerler dışında kalan işyerleri ve eklentileri hakkında işlenmesi hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine altı aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur” hükmünü içermektedir. Buna göre yağma suçunun konutta, işyerinde veya bunların eklentilerinde işlenmesi durumunda failin fiili ayrıca TCK m. 116’da düzenleme alanı bulan “konut veya işyeri dokunulmazlığının ihlali” suçunu da oluşturur. Ancak yağma suçu kanun koyucu tarafından TCK’da bileşik suç olarak düzenlendiğinden faile, sadece nitelikli yağma suçundan ceza verilecek olup, TCK m. 116’dan dolayı ayrıca ceza verilmeyecektir.

“… bir suçun diğerinin işlenmesinde yalnızca araç olması, bileşik suçun varlığını kabul bakımından yeterli değildir. Örneğin konutta, işyerinde ya da bunların eklentilerinde işlenen yağma suçunda unsur olan ve bağımsızlığını kaybeden konut dokunulmazlığının ihlali, cinsel saldırı veya kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçlarının unsuru ya da ağırlaştırıcı nedeni olmadığından, konut dokunulmazlığının ihlali, cinsel saldırı ya da kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçuyla birlikte işlenmesi halinde müstakil suç olma özelliğini korumaktadır. Ancak yağma suçunun konutta ya da işyerinde gerçekleştirilmiş olması suçun nitelikli halini teşkil edeceğinden, konutta ya da işyerinde yağma halinde bileşik suç hükümleri nazara alınarak, yalnızca nitelikli yağma suçundan ceza tayin edilecek, ayrıca konut dokunulmazlığının ihlali suçlarından mahkûmiyet hükmü kurulmayacaktır. Aksinin kabulü durumunda, failin işlemiş olduğu konut dokunulmazlığının ihlali eylemi, "non bis in idem" başka bir anlatımla "aynı fiilden dolayı ikinci kez yargılama olmaz" kuralına aykırı olarak ikinci kez cezalandırılmış olacaktır” (YCGK, 1.03.2016, E. 2014/13-273, K. 2016/107; YCGK, 5.4.2016, E. 2014/849, K. 2016/175