ONLİNE ÖDEME YAPMAK İÇİN TIKLAYIN

20 KARTONDAN FAZLA KAÇAK SİGARA KULLANIM SINIRININ DIŞINDADIR. KULLANIM SINIRI 20 KARTON

Yargıtay 7. Ceza Dairesi 2021/1123 E. 2024/2646 K.

MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi

SAYISI : 2015/645 E., 2016/190 K.

SUÇ : 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'na muhalefet

HÜKÜM : Beraat, kaçak eşyanın müsaderesi

TEBLİĞNAME GÖRÜŞÜ : Bozma

Sanık hakkında kurulan hükmün; temyiz edilebilir olduğu, temyiz edenin hükmü temyize hak ve yetkisinin bulunduğu, temyiz isteğinin süresinde olduğu, temyiz isteğinin reddini gerektirir bir durumun bulunmadığı yapılan ön inceleme neticesinde tespit edilmekle gereği düşünüldü:

I. TEMYİZ SEBEPLERİ

Katılan ... İdaresi vekilinin temyiz isteği; olayın oluş şekli ve dosya kapsamına göre sanığın mahkûmiyetine karar verilmesi gerekirken beraatine karar verildiğine ve re'sen tespit edilecek sebeplere ilişkindir.

II. GEREKÇE

Kolluk görevlilerinin çevre yolu üzeri köprülü kavşak yakınında sanığı yanında 1 adet valiz ve 2 adet çanta ile beklerken gördükleri ve sanığa şüphe üzerine müdahale ederek valiz ve çantalarda ne olduğunu sordukları, sanığın kaçak sigara olduğunu söylemesi üzerine önleme araması kararı ile yapılan aramada, sanığa ait valiz ve çantalarda 100 karton kaçak sigara ele geçirildiği anlaşılmıştır.

Sanığın savunmasında; dava konusu sigaraları Antalya ilinde beraber çalıştığı arkadaşları için aldığını,

ticari amacının bulunmadığını beyan ederek atılı suçu inkar ettiği belirlenmiştir.

Sanık dava konusu kaçak sigaraları arkadaşları için aldığını beyan etmiş ise de; sanıkta 100 karton gümrük kaçağı sigaranın ele geçirilmesi şeklinde gerçekleşen olayda, Dairemizin yerleşik uygulamalarına göre ele geçen kaçak sigaraların 20 karton üstünde olup, miktar ve niteliği nazara alındığında ticari mahiyette olduğu gözetilerek sanığın mahkûmiyetine karar verilmesi gerekirken, oluşa ve dosya kapsamına uymayan gerekçe ile yazılı şekilde beraatine hükmedilmesi,

Kabule göre de;

Dava konusu eşyanın müsaderesi sırasında uygulama maddesi olan 5237 sayılı Kanun'un 54 üncü maddesinin dördüncü fıkrası yerine aynı Kanun'un 54 üncü maddesinin gösterilmesi suretiyle 5271 sayılı Kanun'un 232 nci maddesinin altıncı fıkrasına muhalefet edilmesi hukuka aykırı bulunmuştur.

III. KARAR

Gerekçe bölümünde açıklanan nedenlerle katılan ... İdaresi vekilinin temyiz isteği yerinde görüldüğünden hükmün, 1412 sayılı Kanun’un 321 inci maddesinin birinci fıkrası gereği, Tebliğname’ye uygun olarak, oy birliğiyle BOZULMASINA, 13.03.2024 tarihinde karar verildi.